Ajuntament de Soneja

Paraje natural municipal La Dehesa

IMAGENS DEL PNM LA DEHESA- SONEJALa Devesa és el lloc de major valor mediambiental del municipi de Soneja. Ecosistema agropastoril en origen, format a partir del bosc mediterrani primitiu, es troba situat en l'extrem oriental del Terme Municipal de Soneja, en la província de Castelló. El Paratge Natural té una extensió de 681,21 ha. La llacuna que va ser inclosa en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana en 1995, dintre de la categoria "Laguna i Aiguamolls d'Interior". Aquest enclavament destaca per la seva singularitat geomorfológico i la presència d'una llacuna endorreica en una zona de muntanya, fenomen d'aquestes característiques únic a la Comunitat Valenciana. Les seves aigües són dolces i presenten abundant vegetació. Aquest aiguamoll ha estat tradicionalment abrevadero del bestiar que ha transitat per les bugades pecuàries que transcorren per les seves aledaños.

A causa del gran valor ecològic, paisatgístic, històric i etnológico que presenta La Devesa, i a la presència de nombroses espècies botàniques rares, endèmiques o en perill d'extinció, com la Crassula campestris, Chaetonychia cymosa, Lavandula pedunculata, Quercus suber o Teucrium angustissimum, el 6 de novembre de 2000 la Conselleria de Medi ambient va declarar Microrreserva de Flora la "Bassa de la Devesa" i els terrenys adjacents. Als voltants de la Bassa trobem diferents formacions botàniques com sureres, grans pins, alzines i carrascas, guardant un microclima excepcional en plena Serra de Espadán. La formació de la llacuna es deu al fet que està situada sobre areniscas triásicas molt compactades, per sota de les quals es desenvolupen mànigues argilenques que impermeabilitzen el sòl. En aquesta llacuna, única d'aquestes característiques en tota la Comunitat Valenciana, creix el Polygonum amphibium, planta aquàtica endèmica, i en les seves ribes joncs i eneas.

En aquest lloc s'han trobat restes d'ocupació humana des del paleolític. Es tractava de caçadors-recol·lectors que aprofitaven l'abundància de caça i fruits propers a la llacuna. Algunes peces trobades tenen una antiguitat de més de 11.000 anys, conservades en el Museu Arqueològic de Segorbe. Destaca també la pedrera de pedres de molí, que ens trasllada a temps no molt llunyans, en els quals s'aprecia l'enorme esforç que es realitzava per a arrencar aquestes enormes pedres, conegudes com "ruejos".

La Devesa va ser declarada Paratge Natural Municipal per Decret del Consell de la Generalitat Valenciana de 5 de novembre de 2002. El recorregut ecodidáctico que discorre pel paratge ens mostra la resta d'encants del lloc: a part de la pedrera de rodes de molí, antics corrals que donaven recer al bestiar; els roquedos, zona rocosa que oferix una magnífica vista de la vall mitja del Palancia, entre les serres de la Calderona i Espadán; i l'Arenal, antiga bassa completament dessecada i colmatada de fina sorra blanca, producte de l'erosió de roques confrontants.

Quant a la fauna, és nombrosa la presència d'espècies incloses en el Catàleg d'Espècies Protegides i d'Interès Especial (llangardaix ocelado, estarrufo comú, gripau partero, gripau de espuelas, àguila azor perdicera, etc), encara que la presència més notable és la del senglar, ja que establix els seus "revolcaderos" en els voltants de la bassa.

És de ressaltar, igualment, el patrimoni cultural que atresora, amb la presència de cultius tradicionals de secà en terrassa i integrats en aquest sistema natural, i amb sis jaciments arqueològics que abasten des d'època paleolítica, epipaleolítica, edat del bronze i època ibèrica.

El Paratge Natural Municipal compte amb un Centre d'Interpretació en l'antiga Casa de Peons Camineros, construïda a principis del segle XX i recuperada per l'Ajuntament de Soneja. Es troba situat a la sortida de Soneja, en el punt kilométrico 1 de la carretera CV-230, i al costat d'ell discorre la sendera de petit recorregut PR-CV-320, que comunica directament amb el Paratge.

Aquest Centre d'Interpretació es compon de quatre sales, en les quals, mitjançant panells informatius, posa en coneixement dels visitants la geografia, la història i els recursos ecològics, naturals, paisatgístics, culturals i patrimonials que posseïx Soneja, la comarca de l'Alt Palancia i el Parc Natural de la Serra de Espadán (lindante amb el Paratge i extensió natural del mateix).

L'objectiu del Centre d'Interpretació és oferir al visitant un primer contacte i interpretació dels valors del Paratge Natural i de l'entorn en el qual es troba, amb la finalitat de conèixer, sentir i apreciar els encants que aquest Paratge ens oferix.

Des del centre s'oferixen diversos serveis:

· Visita guiada del Centre d'Interpretació.
· Visita guiada al PNM La Devesa (cita prèvia).
· Activitat d'Educació Ambiental per a grups escolars (cita prèvia)- Unitats Didàctiques
· Informació Turística.

L'horari de visites és:
* De Dimecres a Diumenge de 10:30h a 13:30h i de 18 a 20h.

El telèfon de contacte per a concertar cita prèvia és el 689 68 75 07/ 964 13 50 04.
Com arribar al paratge

Per a més informació, visiteu el web de la Xarxa PANAMU dedicat a la Dehesa de Soneja: http://www.cma.gva.es/web/indice.aspx?nodo=78880&idioma=V

Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

Site developed with Drupal